Imádod a hangulatfényeket, de magas a villanyszámla? Itt a megoldás

Egy dologban biztosan egyetértünk: télen, főleg karácsony környékén kevés csodálatosabb dolog van, mint a hangulatosan kivilágított házak és kertek között sétálni. Én legalábbis azok közé tartozom, akik szívük szerint már december elején feldíszítenék a karácsonyfát, de mivel ezért már sok látogatóba érkező rokonom nézett rám furcsán beérem annyival, hogy amint elkezd odakint korán sötétedni előbányászom az összes fellelhető égősort és dekorációs lámpát és teleaggatom velük a házat kívül-belül. Számomra ez egyfajta hagyomány, rengeteg jó emléket idéz a gyerekkoromból, így bármennyire is rosszallóan néznek rám a szomszédok, az én házam minden télen színes fényekben fürdik. Mindennek persze meg van az ára, hiszen ezek az égősorok jelentős mértékű áramot fogyasztanak, főleg, hogyha novembertől január végégig folyamatosan világítanak. A villanyszámla okozta sokk szinte garantált. Legalábbis eddig így volt. Pár napja azonban az egyik barátom, aki pontosan ismeri ezt a fura szenvedélyemet, átküldött egy linket, amihez csak ennyit írt: Napelem rendszer családi házra 2021-ben.

Először nem értettem mit akar ezzel, azt hittem rossz helyre küldte, de mikor megnyitottam az oldalt és végig pörgettem, hogy miről van szó, már egyértelművé vált a célzás. Amire nekem szükségem van, az bizony egy napelem rendszer, méghozzá még a tél előtt betelepítve és működésbe hozva. És hogy miért? Erre maga a Napelem Rendszer oldala adott választ, hiszen már a nyitó oldalon is azokhoz szólnak, akik nem akarnak többé aggódni a villanyszámlák miatt. Ez pedig én vagyok, hiszen télen a rezsi jelentős része a díszkivilágítás mániámnak köszönhető. Kíváncsian tovább is néztem az oldalt. Eddig még soha nem gondoltam rá, hogy kipróbáljam a napelemet, mindig olyan komplikáltnak és drágának tűnt, de átolvasva az előnyeit már egyáltalán nem így látom. Ráadásul ez a cég, akit a barátom ajánlott valóban hozzáértőnek tűnik, mindenről nagyon részletes tájékoztatást ad, és pontokba szedve levezeti, miként térül meg a napelem telepítésbe fektetett összeg kevesebb, mint tíz éven belül.

De akkor nézzük is, miért is jó egy napelem. A magas villanyszámla fogalmát minden felnőtt ember ismeri, arra azonban hozzám hasonlóan kevesen gondolnak, hogy az összes felhasznált áramot akár maguknak is megtermelhetnék, teljesen ingyen!

A napelem rendszer egyszerű, logikus elven működik: Egy profin megtervezett és beépített fotovoltaikus rendszer pontosan annyi áramot képes előállítani, amennyit felhasználunk, tehát nem kell pluszban „megvásárolnunk” az áramot a szolgáltatóktól. A napelem rendszer már a működése pillanatában elkezdi visszatéríteni az árát, azaz lenullázza a villanyszámláidat, és ez évről évre egyre észrevehetőbb lesz a kiadások csökkenésének mértékével.

A működése se bonyolult, a nap elektromágneses sugárzását használja egyenáram termelésére. Ezt az egyenáramot az inverter váltakozó árammá alakítja. Ezt az áramot pedig már hasznosíthatjuk az elektronikai berendezéseinkhez és eszközeinkhez. Ráadásul a maradék energia, amit nem használunk fel, a szolgáltató hálózatába kerül, ami természetesen elszámolásra kerül.

Persze a napelem működése bizonyos szintig időjáráshoz kötött, és az évben van, amikor többet, van, amikor kevesebbet süt a nap, de ez Magyarországon szerencsére teljesen jól kiegyenlítődik, így hát a rendszer telepítése biztosan megtérül belátható időn belül. Ráadásul nem csak, hogy megtérül, de egy profi napelem akár 25 – 30 évig is kiválóan működik, azaz legalább 80% -os teljesítményt produkál. Így, ha letelt a tíz év, még évtizedekig élvezhetjük a villanyszámla mentes életet.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi történik például télen, vagy éjszaka, amikor nem süt a nap. Az nyilvánvaló, hogy a napelemek működéséhez szükség van napfényre, de természetesen sötétben, illetve borús időben sem maradunk áram nélkül. A napelemeket hálózatra csatlakoztatják, így a házunk áramellátása az áramszolgáltató hálózatán marad, de egy kétirányú villanyórával fog működni, annak érdekében, hogy a betáplált, illetve a vételezett energiát mérni lehessen. Ráadásul nappal, tehát napsütésben a panelek rengeteg áramot termelnek, ami természetesen nem kerül mind egyszerre felhasználásra. Ez eljut a szolgáltatóhoz, és ezáltal sötétben mi ugyanúgy a szolgáltatótól fogjuk venni az áramot, mint napelem nélkül, de ezért nem igen kell majd fizetnünk, hiszen a maradék, a szolgáltatóhoz juttatott áram díja levonódik ebből. Tulajdonképpen ezt nevezik szaldós elszámolásnak. Nappal, napsütésben mi termeljük az áramot, éjszaka pedig megvásároljuk azt. A villanyszámla mégis 0 forintra fog kijönni, hiszen a szolgáltató látni fogja, hogy hány kW energiát vettünk tőle az évben, majd pedig levonja ebből azt a mennyiséget, amit mi juttattunk el nekik a napelem segítségével. Mivel Magyarországon a napsütéses és a borús napok száma nagyjából kiegyenlített, így a végeredmény minden bizonnyal az lesz, hogy nem tartozunk sem mi a szolgáltatónak, sem ők nekünk, a villanyszámla tehát 0 Ft lesz.

Ha így nézzük már nem is tűnik annyira drágának a telepítése. Nekem legalábbis biztosan nem, hiszen én biztos, hogy száz százalékig ki fogom tudni használni az előnyeit. De ami az árát illeti, mivel minden ház különböző, így a napelemek is különbözőek, a mi házunkhoz passzoló árát csak egy helyszíni felmérés után lehet meghatározni, amely során a cég figyelembe veszi, többek között az áramfogyasztásunk mértékét, a tető szerkezetet és annak tájolását, illetve, hogy milyen típusú modul, illetve inverter lenne számunkra a legmegfelelőbb. Természetesen az ár függhet még a teljesítménytől is, amely rendszerint 3 és 20 kW között lehet, így ezek ára általában az egy-két milliótól hat-hét millióig terjed.

Ha árajánlatot, illetve helyszíni felmérést szeretnénk kérni, nincs más dolgunk csak tájékozódni kicsit a Napelem Rendszer oldalán és kitölteni az árajánlatkérő űrlapot. Ezt követően a cég napelem kivitelező partnere kapcsolatba lép velünk, a szakérőik pedig elvégzik a helyszíni felmérést, amely egyébként teljesen ingyenes. Ha pedig ezek után megkötjük velük a szerződést, akkor a cég már neki is lát az ügyintézésnek, és egy megbeszélt időpont alapján kijönnek és telepítik a napelem rendszerünket, amely innentől megkímél minket a magas rezsitől.

Bár sokan azt hiszik, hogy a napelem rendszer kulcsa maga a napelem, valójában az inverter az, aminek mindezt a gazdaságos áramtermelő módszert köszönhetjük. A napelemek valójában csak egyenáram termelésére alkalmasak, de ezt a háztartási eszközeink nagy részével nem tudnánk felhasználni, illetve a hálózatba se tudnának eljutni inverter nélkül. Ez utóbbi feladata, hogy a megtermelt áramot váltakozó árammá alakítsa. Ezen felül pedig különböző funkciókat, például védelmi funkciókat is. Ha hálózati áramkimaradás következne be, az inverter a biztonság érdekében kikapcsolja a rendszert. Tehát elmondható, hogy valójában ez a napelem legfontosabb tartozéka.

Én azt hiszem engem nem kifejezetten csak a hosszú távon egyértelműen kimutatható anyagi előnyei győztek meg, de azt is ki kell emelni, hogy egy teljes mértékben környezetbarát eljárástól van szó, amelyet sok fejlett országban már rengetegen alkalmaznak épp ezért. Bevallom, engem nem csak a magas villanyszámlák aggasztottak eddig, de egy kicsit a lelkiismeretem is, amiért ennyi áramot pazarlok el csak a hangulatvilágítás kedvéért, de most végre ilyen téren is megnyugodhatok, hiszen én már ki is töltöttem az űrlapot, és alig várom, hogy a helyszíni felmérés után megkezdődjön a panelek telepítése.

Ha te is hozzám hasonlóan ellensége vagy a magas villanyszámláknak, vagy neked is fontos a környezetbarát energia előállítás, akkor a megoldás: Napelem rendszer családi házra 2021-ben.