Nem csak egy lámpa nyújthat fényt a sötétben, az alkoholizmus kezelhető

Gyakran a legváratlanabb helyen hallunk olyat, ami később nagy hatással lesz az életünkre. Így volt ez az én esetemben is. Az egyik jó barátom már régóta küzdött az alkoholizmusával, de nem sikerült még olyan rehabilitációs intézményt találnia, ami igazán segített volna rajta. A legtöbb ilyen intézet és program miatt a meglévő állását is elveszítette volna, mert nem nélkülözhették volna több hónapig. Ezt sajnos ő nem engedhette meg magának. Épp lámpákat mentünk el vásárolni, mikor összefutottunk egy volt osztálytársunkkal. Elkezdtünk beszélgetni, majd a fényforrás megvétele után beöltünk egyet enni valahova. Zoli kérdezte, hogy nem akarunk-e valami enyhén alkoholosat inni, csak úgy az íze kedvéért, mire Gabi elárulta neki, hogy gondjai vannak az alkohol fogyasztással.

Én arra számítottam, hogy Zoli majd lenézően viselkedik vele, mivel sajnos a legtöbb ember ezt teszi: “minek iszik, aki nem bírja” és hasonlók. Ehelyett Zoli bevallotta, hogy az édesanyjának is volt ilyen problémája. Ő az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés segítségével sikerült végül leszoknia. Ott helyben meg is mutatta a weblapjukat a telefonján. Később mikor haza értem, én is alaposabban utánuk néztem, hátha Gábor rászorulna egy kis noszogatásra a helyes irányba.

Több fajta módon is tudnak segíteni a betegeknek, ami nem volt egy utolsó szempont a részemről, hiszen nem feltétlenül tudja mindenki megengedni magának a 28 napos elvonót, ami több mint egy millió forint (persze ebbe sok minden bele tartozik, amit mindjárt el is mondok, és szerintem ez is nagyon megéri főleg azoknak, akik igazán rászorulnak). Az első lépés egy állapotfelmérés, hiszen az öndiagnózis nem mindig lehet pontos, egy szakértő véleménye se árt mielőtt valaki valamilyen kezelésnek veti alá magát. Ez ugyan nem feltétlenül egy klinikai beavatkozás, de mindenképp orvosi így jó, ha megfelelő sorrendben haladunk mindennel. Ezután lehet, hogy elég egy konzultáció sorozat (egyéni és/vagy családi konzultáció) amire Budapesten és Veszprémben van lehetőség, vagy a már említett 28 napos felépülési program.

Ennek a programnak a keretében, ami a Minnesota-modellt veszi alapul 28 napon keresztül segítik a beteget és családját, hogy elinduljon a leszokáshoz vezető úton. A helyet magát, ami Szőcön van be lehet járni egy virtuális 3D-s felvétel segítségével. A ház 4 hálószobát tartalmaz 2 két ágyasat és 2 egy ágyasat, így ahogy írják is egyszerre 4-6 fős kis csoportokat tudnak kezelni. A program részét képezik a kiscsoportos beszélgetések, olvasó csoportok, pszicho edukéciós előadások, családi látogatások, és még sok minden más. Az árba bele tartozik mindez, orvosi ellátás, ha szükséges, a kirándulások alkalmával a belépők ára és napi háromszori étel ellátás.

Ha nem vagy meggyőződve a programról vagy annak sikeréről, nyugodtan olvass utána az értékeléseknek, illetve az alapítók leírásának, média szerepléseiknek. Engem meggyőztek, ráadásul magának a Minnesota-modellnek is utána tudtok nézni, mert ott hagyták a tudományos kutatás referencia linkjét.

Ugyan olcsónak nem feltétlenül olyan olcsó ez a program, mint az államiak, az ő idejük töredéke alatt elindulhatsz ezen a leszokási úton a Felépülök segítségével. Gábor esetében ez akár a munkája megtartását is jelentheti. Ráadásul a család szisztematikus bevonásával egy biztos hálót adnak a felépülő alá, ami segítheti vagy akár meg is akadályozhatja a visszaesését.

Ha a ti figyelmeteket is felkeltette a Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés, és szükségetek van rá, ne habozzatok, és keressétek fel őket.