Te emlékszel még az első munkahelyedre?

Ki emlékszik a legelső munkahelyére? Azt hiszem, mindenki életében meghatározó az első alkalom, amikor pénzt keresett. Talán nem is emlékszünk vissza később az összes helyre, ahol életünk során dolgoztunk, de az első akkor is megmarad. Legalábbis én egyelőre így vagyok vele. A legelső munkám egy lámpaboltban volt. Hogy miért pont lámpák? Nos, egy ismerősünk ismerősének a tulajdonában volt az üzlet, és az egyik nyáron úgy alakult, hogy kevés dolgozója akadt. Így jöttem én a képbe, mert szükségük lett egy olyan alkalmi munkásra, aki hétvégéken be tud segíteni az eladóknak. Nagyszerű lehetőség volt ez nekem, mert már egy ideje gondolkoztam azon, hogy nyári munkát vállaljak. A munka mellett szerettem volna, ha marad időm a bulizásra, szórakozásra is, ezért pont kapóra jött, hogy hétvégi dolgozót keresnek. Tudom, hogy sokan nem mondhatják ezt el, de nekem nagyon pozitív élmény maradt az első munkám. A munkatársak nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Gyakran meg is dicsértek, hogy jól ajánlom a termékeket a vevőknek és azt mondták, szerintük van érzékem a marketinghez.

Talán részben az ő lelkesítésük volt az oka annak, hogy nemrég már arra kerestem rá a Google-n, hogy “marketing gyakornok diákmunka”.

Úgy döntöttem, hogy marketing szakra jelentkezem az egyetemen. Az évek alatt sokféle diákmunkám volt: volt amelyiket szerettem, volt amelyiket nem, de ez volt az első olyan alkalom, amikor ténylegesen azzal kapcsolatos állást kerestem, amit tanulok. Ezért nagyon örültem, amikor megtaláltam a topiwork.hu oldalát. Ezen a felületen sok gyakornoki állásajánlatot láttam, köztük marketing gyakornok diákmunka is megtalálható volt. Szerintem minden diák egy idő után olyan állásra vágyik, ahol a rá bízott feladatok a tanulmányaihoz kapcsolódnak. Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor csak azért dolgozunk, hogy legyen pénzünk, de közben nem igazán szeretjük azt, amit csinálunk. Ennek a gyakornoki munkával véget vethetünk. Ahogy a topiwork.hu kezdőoldalán olvashatjuk: Találd ki, mit szeretsz a legjobban csinálni, aztán… keressünk valakit, aki fizet érte!

A nyitóoldalon található egy kereső is, amelyben beállíthatjuk hogy milyen környéken és milyen kategóriában keresünk munkát. A kategóriák között nagyon sokféle állást nézhetünk meg. Elérhető klímaszerelő segéd, műszaki rajzoló, sales koordinátor, villamosmérnök gyakornok, biztonságtechnikai gyakornok, raktáros, irodai adminisztrátor, értékesítő gyakornok, és még több más ajánlat.

Sok diákmunka honlapot láttam már, de egyik sem volt ennyire igényesen megtervezett. Egy weboldal esetében nekem sokat számít az is, hogy hogyan néz ki, milyen első benyomást nyújt, illetve hogy mennyire nehéz rajta kiigazodni. A topiwork.hu oldalán könnyen megtaláltam mindent amit kerestem, nagyon egyszerű volt kezelni. Azonban, ha valakinek mégis problémája lenne vele, elég csak a “munkára jelentkezés menete ” címre kattintani, és itt lépésről lépésre elmagyarázzák, hogy hogyan tudunk jelentkezést leadni az állásokra.

A honlaphoz egyébként egy blog is tartozik. Ezen sok érdekes cikk található, melyek azt a célt szolgálják, hogy bevezessenek minket a munka világába. Minden kezdet nehéz, így azt is el lehet mondani, hogy nem könnyű minden előzetes tudás nélkül állásokra jelentkezni, interjúkon megjelenni, motivációs leveleket és önéletrajzokat írni… A topiwork.hu sokat segít a diákoknak azzal, hogy ilyen írásokat helyezett el a honlapján.

Bár én elsősorban a gyakornoki állások miatt nyitottam meg ezt a felületet, úgy gondolom, hogy bárkinek jól jöhet, aki éppen diákmunkát keres.