Téli autó gumikat a felnikre – és jöhet a fagy!

Egy új lámpára volt szükségem, ezért gondoltam elugrom a közeli bevásárlóközpontba, hogy megvegyem magamnak. Ám ahogy elindultam, nem várt tényezővel találtam magam szembe. Az út iszonyatosan lefagyott az éjjel, még gyalogosan is alig lehetett rajta közlekedni. Teljesen kétségbeestem, mert eszembe jutott, hogy eddig még nem sikerült lecserélnem a nyári gumikat téliekre. Ez még önmagában nem lett volna akkora gond, mert az a rutinos ember hamar megoldja az ilyesmit, de jómagam csupán két hónapja rendelkezem jogosítvánnyal, így azt sem tudtam hirtelen hová forduljak.

Nekiláttam az internetes böngészésnek, hátha hozzájuthatok valamiféle információhoz, hogy egyáltalán milyen gumi kell az autómra, hányas méret, és hogy hol tudom ezt egyáltalán megvásárolni magamnak. Ráleltem egy oldalra, melynek címe https://gumidiszkont.hu, és minden problémám szinte egy csapásra megoldódott. Nem elég, hogy iszonyú hamar, akár már másnap kiszállítják a megrendelt gumikat, egy nagyon alapos, és pontos leírás segít az olyan laikus emberkéknek, mint amilyen én is vagyok.

Megtudtam, hogy a gumimérésnél két tényező játszik elsősorban, a keresztmetszet szélessége és a magasság, és mindez 1:1 viszonyítással rendelkezik. Magyarul minél szélesebb gumira van szükségünk, annál ballonosabb lesz az abroncs.

A radiál gumi méretjelzésénél a gumi legnagyobb szélessége 195mm, mely nem a futófelületet jelzi. Ennek 65%-a az abroncs oldalfal-magassága. Ha nem látunk per-jelzést, akkor alapesetről, azaz /80-nak megfelelő gumiról van szó. Az R a radiál jelölésére utaló betű, a 14 pedig az alkalmazható felni méretét mutatja meg coll mértékegységben kifejezve.

Fontos tény, hogy a belsővel szerelt gumik hajlamosak a durrdefektre, viszont ha a gumink belső felülete kellően puha, akkor tömítheti úgy a felnit, hogy ne legyen szükség külön belsőre. Az ilyen típusú, belső nélküli használatra történő alkalmasságot a ,,Tubeless” felirat jelöli a gumikon. Ezen kívül megadásra kerül a maximális helyzeti terhelhetőség, melyre a ,, max.load” felirat utáni szám ad pontos információt. Jelölik még a nyomás felső határát, ezt általában a ,,max.pressure” feliratot követő szám adja meg.

Ezek a gumik kötött futásiránnyal rendelkeznek, amit rendszerint egy kis nyíl is jelöl. Úgy kell felhelyezni, hogy először a V csúcsa érje az aszfaltot, csak ezt követően a szárai. Ellenkező esetben, ha nem a megfelelő módon szerelik fel, a vizet behordja saját maga alá, ezáltal pedig irányíthatatlanná válik autónk. Méretválasztáskor az elsődleges szempont minden esetben a gyártó ajánlása. Ha mégis másik méretet választanánk, akkor ügyelnünk kell a kerület állandóságára.

Egyáltalán nem sejtettem, hogy ennyire komplex információkat rejt maga az autógumi. A legvégső és legfontosabb információ még csak ez után következett, a https://gumidiszkont.hu weboldalon lehetőségünk van használni az autótípus szerinti keresőt, így könnyedén megtalálhatjuk az autónk típusához ideális autógumit. Ráadásul többféle típus közül is válogathatunk. A lista alapján ajánlott méretek mind felszerelhetőek az autónkra, de mindenképpen érdemes leellenőrizni az adatokat. A garancia típustól függően változó, de átlagban két évet jelent, az általam választott gumik is két évig rendelkeznek garanciával.

Ennyi segítséggel már sokkal bátrabban vágtam bele a rendelésbe, hiszen kellőképpen felvilágosultam a gumikkal kapcsolatban. A rendelést leadtam, és nagyon hamar meg is érkeztek a tökéletes minőségű gumiabroncsok. Elvittem egy szerelőműhelybe őket, a lámpa is beszerzésre került, és azóta nem kell aggódnom, ha az út lefagyott és csúszik, vagy ha az utcákat teljesen ellepte a hó, köszönhetően a https://gumidiszkont.hu weboldalnak.